Referat fra medlemsmøte 21.september 2010Per Arne Nyvoll, Svein Magne Olsen, Andreas Harestad og Sverre Bø med boken om Randaberg og Tasta Billag

21.september 2010 hadde historielaget møte for sine medlemmer i Grødem kirke fra kl.19.00 til ca.21.00. 53 medlemmer møtte opp. Halldis Jaatun ønsket velkommen på denne fine høstdagen og gav ordet videre til Svein Magne Olsen som fortalte om arbeidet med boken ”Randaberg og Tasta Billag” som ble utgitt tidligere i sommer.

Innledningsvis fortalte han om hvor viktig det er å formidle lokalhistorien i og utenfor kommunen. Selv har han følt seg velkommen hos folk under arbeidet med  bøkene.  Videre påpekte han hvor viktig det er å samle inn informasjon og fotografier før det, i noen tilfeller, er for sent. Olsen trakk frem arbeidet med bøkene om Handelslaget og Billaget, hvor bilder og intervjuer, både det som er trykt i bøkene og overskuddmaterialet, er bevart for ettertiden. I den videre prosessen er det ønskelig at private dokumenter og fotografier, som kunne være av interesse for allmennheten i ettertid, blir tatt vare på. I den forbindelse er det også et behov for et eget lokale for historielaget, presiserte Olsen. I tillegg bør en ta et tak for andre kulturinstitusjoner i bygden. Her ble bla. Sjøbruksavdelingen på Tungenes nevnt. Olsen fremmet også et nærere samarbeid med andre aktører i lokalmiljøet og regionen for fremtiden. Tungenes motorgruppe, Gammeltraktorens venner, Husflidlaget, Pensjonistforeningen, Bondelaget og Bondekvinnelaget ble nevnt.

I foredraget om boken Randaberg og Tasta Billag ble det trukket frem at den både er dokumentasjon og minnebok. Å lage en slik bok er ikke et enmannsarbeid, det er en tidkrevende prosess hvor kontakten er viktig fra start til det ferdige produktet. Målet er å lage tidsbilder og se hvordan folk hadde det både i hverdagen og på jobb.

Boka om Billaget hadde en økonomisk ramme på 80 000 kr. Sponsorer og annonser gav 106 000 kr, så en var 26 000 kr i netto allerede før salg. Ved et godt salg kan historielaget oppnå en inntekt på mellom 60 000 og 80 000 kr.

Foruten Svein Magne Olsen fikk også andre medlemmer ta ordet. Andreas Harestad og Sverre Bø fortalte om arbeidet med boken og trakk samtidig frem anekdoter om virksomheten. Harestad poengterte at billagets ansatte var arbeidsomme og nøysomme, det var flere familiefedre som hadde sitt virke der. Sammen med bla. handelslaget var det en viktig arbeidsplass i bygden. Protokollene til billaget endte i sin tid opp i Veolia. Ikke alle er blitt bevart, kunne Bø fortelle, men de som eksisterer befinner seg nå hos Andreas Harestad.  Det ble tatt til orde for å levere dem til Interkommunalt arkiv Rogaland.

Etter innslaget om Billaget fortalte Olsen litt om sitt nåværende prosjekt ” Randaberg under den 2.Verdenskrig  Bind 1: Tyske krigsinstallasjoner, forsvarsverk og materiell”. Prosjektet har foregått i flere år og det ser ut til at det er nok stoff til i alle fall to bøker. Den første blir lansert 11.november.

Historielagets leder, Halldis Jaatun, fulgte opp Olsens innlegg om opprettholdelsen av kulturinstitusjonene i bygden. Sjøbruksmuseet er ”nedslarva” ,det kunne tjene mer på å bli interaktivt. Et samarbeid med Jærmuseet er en mulighet, men de har samtidig sine egne prioriteringer og premisser, la Jaatun til. Jærmuseet driver formidling og har fagansvaret for bla. Tungenes fyr. Sjøbruksmuseet står nok for tur en gang, men det er ingen planer for nærmeste fremtid. Uansett må den lokale identiteten stå sentralt.

Etter innleggene var det klart for åresalg og servering av kaffe og kringler. Bøker og blomster ble loddet ut som premier i forbindelse med åresalget. Per Arne Nyvoll leste dessuten stykket ”Skoleveien” fra boken ” Va det bere før då alt va møje verre” av Inge Bø.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s