Referat fra Kulturminnedagen

Søndag 11.september var det kulturminnedag i regi av Randaberg kommune og historielaget. 8 poster var satt opp fra Viste hotell og utover mot Vistnes. Anslagsvis 50 til 100 personer gikk løypen hvor en kunne lese om ulike historiske hendelser og personer knyttet til Randaberg. På hver post stilte styremedlemmer fra historielaget og andre lokalkjente som kunne utfylle det som stod på plakatene og svare på spørsmål.

Første post var Viste Hotell. Her kunne en lese om hotellets historie fra 1934 og frem til i dag. Deretter fulgte en post om de tyske anleggene på Viste.

Tredje post var om notlaga på Viste. Notlag ble opprettet på 1700-tallet av fiskere på Viste. Laget, og etter hvert lagene, eide ei landnot som ble brukt på de gode fiskeplassene ved Visteholmen, der stimer av brisling og makrell fant veien om sommeren, og silden om vinteren. Virksomheten tok slutt i 1958.

Marthon Viste fortalte om notlagene.

Fjerde post tok for seg offegroper og graver fra
folkevandringstiden, for ca. 1500 år siden. I tillegg kunne en også lese på gjødsling med tare på Raustein samt laksefiske som foregikk i tidsrommet 1885-2009.

På post fem kunne en lese om Vistnestunet. Vistnestunet, som består av et jærhus, grindebygd løe, eldhus og vindmaskin, viser hvordan gårdsdriften foregikk mot slutten av 1800-tallet.

Ved post seks, hjemgården til Vistemennene, fortalte Alv Hermann Vistnes( sønn til den siste Vistemannen) og hans kone, om slekten og livet til B.S.A. Vistnes og Alv Vistnes. Det ble også delt ut en basis urtedrikk, som var laget helt spesielt for denne anledningen. Oppskriften er selvfølgelig hemmelig, men det smakte i alle fall som en mild kald te. Ut fra det som ble fortalt fikk inntrykk av at det til tider hadde vært svært travelt for Vistemannen. Det kunne komme folk fra halv åtte om morgenen til klokken ti om kvelden, og de kom langveis fra. F. eks kunne folk fra Sørlandet spleise på taxi og kjøre til Randaberg for å få hjelp med ulike plager.

Post syv fortalte om kirkeruinene på Viste. Kirken var Randabergs andre kirke og ble sannsynligvis bygget fordi området var en religiøs samlingsplass på 1200-tallet. Kirken var bygd av stein, var 13 meter lang, 6,5 meter bred og hadde 1,3 meter brede murer. I alt var den på 60 kvadratmeter og kunne romme 100 mennesker. På denne tiden bodde trolig 400 mennesker på Randaberg.

Post 8 var Vistehola. Med sine unike steinalderfunn er den kjent i hele landet. Senest i Aftenpostens A-magasin fra 2.september kunne en lese om matfunnene i Vistehola.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s