Referat fra julemøte 29.november

Dag Raustein ønsket velkommen til nesten full sal før 3 elever fra kulturskolen i Randaberg spilte et gitarstykke hver. Per Arne Nyvoll hadde deretter en liten innledning hvor han introduserte kveldens foredragsholder, John Gunnar Johnsen . John Gunnar Johnsen er bosatt på Leikvoll i Randaberg og har tidligere vært rektor på Goa skole, men er nå fylkeskultursjef i Rogaland. Kveldens tema var fremveksten av kafe- og resturantlivet i Stavanger, med hovedvekt på Promenaden.

På begynnelsen av 1900-tallet hadde Stavanger ca.30 000 innbyggere. Det var en ung befolkning og mange fattige, men gjennom bla. hermetikkindustrien og skipsfarten endret  byen karakter. Folk strømmet til byen i ulike ærender og samlet seg bla. på torget og ved kaiene, og da ble det også behov for serveringssteder. Det var ikke så mange store serveringssteder ved århundreskiftet, Grand kafe som lå der hvor Ankerbygget ligger i dag var et av dem, og i 1901 åpnet Victoria Hotell.

Avholdsbevegelsen ville skape et fornemt sted for byens innbyggere i en av byens lengre hovedgater – Kirkegaten, og 30.november 1909 åpnet ”Promenaden”.Det ble ikke spart på noe interiørmessig, en hadde tøyduker og tøyservietter og kunne tilby gjestene utenlandske aviser. En fikk også elektrisk strøm , noe som var helt nytt i byen. På begynnelsen av 1900-tallet vokste byen sakte, men sikkert. F. eks ble bilen introdusert bla. gjennom hermetikkfabrikken Rønneberg & Co og en fikk flere kinoer som et kulturelt tilbud. Mange brusfabrikker var det også, men bare et ølutsalg, nemlig Tou. Avholdsbevegelsen stod sterkt, og i  perioden 1899-1919 eksisterte det da også et eget avholdparti .

I 1920- årene fant ”Promenaden”  sin form. Den var nå et møtested bla.for kulturpersonligheter og næringsfolk. En hadde et eget orkester,musikk ble spilt både til lunsj og middag. Samtidig kom det også andre spisteder i byen, bla. i Bjergsted, på Byhaugen, Vålandstårnet,Gamlingen og Ullandhaug. Atlantic Hotell kom ved inngangen til 50-tallet og en ble en konkurrent med internasjonalt tilsnitt.Senere kom det også populære kafeer som ”Solborgkafeen ”og ”Bolla”. I løpet av 60-tallet skjedde det forandringer som fikk konsekvenser for kafe- og resturantlivet i Stavanger. Da fjernsynet ble introdusert satt folk heller hjemme enn å gå ut. Promenaden var gjerne et sted en gikk til etter å ha vært på kino, men nå sank også kinosalget fordi en heller så på fjernsyn. Promendane måtte tilpasse seg. Frokosttilbudet forsvant og en hadde kortere årpningstid. Med oljealderen kom også pizza- og kinaresturanter. En fikk en ny lysløype ved kaien og nye puber kom til. Promenaden prøvede seg på cateringvirksomhet, og en hadde også planer om å etablere nye virksomhet nede ved Skagen, men det ble det ikke noe av. 1.juni 1980 ble vikrsomheten lagt ned, men en fortsatte å drifte eiendommen . I dag eksisterer Stiftelsen Promenaden, et selskap som bla. deler ut midler til foreninger og lag som driver avholdsarbeid.

John Gunnar Johnsen avsluttet med å si at det også i dag finnes aktører som driver noe en kan kalle kulturelle møtesteder. I den forbindelse ble bla. Ostehuset trukket frem.

Etter foredraget ble det servert grøt og småkaker før en avsluttet med loddsalg og utdeling av premier.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s