Vindmøllen ved Vistnestunet

Tønnes Rygg ved vindmøllen på Vistnestunet i 1976

Historielagets logo er en vindmølle, også kalt en vindmaskin. Her er en kort presentasjon om vindmøllen ved Vistnestunet.

Våren 1976 overtok Randaberg kommune sammen med bygdemuseet gården på Vistnes etter gårdbruker Arthur Vistnes. «Vistnestunet», bestående av bla. jærhus, løe og eldhus, ble bygget i 1872 av Anders Olsen fra Bø. I et intervju med Stavanger Aftenblad i 1976 kunne formann for bygdemuseet, Tønnes Rygg, legge til at » gårdstunet på Vistnes er det eneste i Randaberg hvor husene står slik de engang ble bygd». Når det kom til vindmøllen var det imidlertid en kopi.

Vindmøller var kjent i Asia for flere tusen år siden. Korsfarerne skal visstnok ha tatt med seg teknologien til Europa på 1100-tallet.Vindmøllen kom også etterhvert til Jæren. På slutten av 1800-tallet og ved århundreskiftet stod det vindmøller på «nesten hvert eneste gårdstun i Randaberg», fortalte Tønnes Rygg.»Like til 1910 var det bønder som drev korntreskere med vindmøller, men så ble møllene revet ned, og vi har dessverre få bevarte deler av dem», la Rygg til. Kopien på Vistnes har et gammelt hjul fra en mølle på Bø, mens steinblokkene er fra en mølle som engang stod der Vardheim nå ligger.De andre delene ble laget etter tegninger.

I logoen til historielaget fremstår vindmaskinen uten vinger, men skulle en treske ble fire vinger satt på.Var det dårlig vind ble et par ekstra bord lagt til for å få større kraft.Forøvrig var snorhjulet montert på en akse som hvilte på de to høye kilte steinene.Kraften ble overført fra vindmaskinen ved hjelp av en vaier eller snor som ble festet til treskemaskinen på låven.Vinden kunne imidlertid være ustabil på det flate jærlandskapet.Da parafinmotoren og elektrisitet ble tilgjengelig forsvant vindmaskinene sakte, men sikkert på begynnelsen av 1900-tallet.

Som en skjønner var vindmaskinene viktige på gården for mer enn 100 år siden.Vindmøllen ved Vistnestunet representerer -og er et symbol, på den gårdsdriften som engang var.

Øystein Jonassen,05.01.2012

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s