Referat fra vandretur på Håland 6.juni

Ved Håland bedehus hadde 32 deltakere møtt opp for å starte en liten vandretur på Håland. Først fikk de fremmøtte høre om det tidligere skolehuset som nå er en del av bedehuset. Skolehuset ble oppført i 1874 og det ble opprettet en småskole for 1-3-klasse. Selve skolesalen var på 36 kvadratmeter.Inne var det i sin tid tre doble pulterader (med plass for opptil 24 elever),et kateter, en tavle og en vedovn. Ved vedovnen var det et lite rom hvor læreren kunne oppbevare klær og bøker samt lage seg kaffe. Vann til kaffen ble tatt fra en bekk som rant utenfor. (Bekken ble lagt i rør på 50-tallet.) Utenfor skolehuset mot øst var det et uværskur hvor barna kunne henge fra seg klærne. Nedenfor ble det også plass til en lekeplass.

Da bedehuset skulle bygges ble skolehuset flyttet. Bedehuset, som ble bygget rett ved, fikk sin innvielse i 1954, mens skolevirksomheten på Håland ble avsluttet i 1958 da en fikk sentralskole i Randaberg sentrum. Idag er det fremdeles møter på bedehuset. En større renovasjon ble foretatt for få år siden med ny inngang,gang og toalett. I nederste etasje har det også vært ungdomsklubb, «Renseriet-Late night service», men nå er den aktiviteten flyttet til sentrum.

Etter besøket på bedehuset gikk turen til «Kvekergården», Gnr.62/Bnr.16. Her bor i dag Harald og Berit Erland, og de fortalte om gårdens historie og serverte  kaffe og vafler. «Kvekergårdens» historie strekker seg også tilbake til siste del av 1800-tallet,og gården har sitt navn fordi det bodde kverkere der. Ekteparet Erland overtok gården i 1977 og renoverte bygningene. Bla. annet måtte de få innlagt vann,anlegge ny hage og kaste mye av det den siste beboeren hadde samlet på. Under arbeidet fant en på loftet brev fra kvekere i Amerika og eksemplarer av «Dakotaposten».

Vandreturen ble avsluttet på toppen av «Hålandshaugen». Halldis Jaatun fortalte bla. litt om bautasteinen som er plassert ved toppen og det ble god anledning til å nyte utsikten i solskinnsværet.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s