Referat fra julemøtet 27.november

Halldis Jaatun ønsket velkommen til en fullsatt sal. Det var forandring i programmet. Istedenfor at Svein Magne Olsen fortalte om den nye boken omRandaberg under den 2.Verdenskrig holdt tidligere kommuneingeniør og teknisk sjef i Sola, Oskar Goa, et fordrag kalt «En flyhistorisk bragd». Foredraget tok for seg livet til Thor Solberg (1893 – 1967), som også hadde tilknytning til Randaberg. Solberg hadde sine barneår i Sogn og Fjordane og kom fra en tømmerfamilie. Da han var 21 år etablerte han en glass-, ramme- og bildeforretning i Bergen, men han var også interessert i fly. I 1919 reiste han til Berlin for å ta flysertifikat,og tidlig satte han seg mål om å fly fra Amerika til Norge. Han kom i kontakt med Roald Amundsen som rådet ham til å dra til Amerika for å få støtte til prosjektet. I 1925 etablerte han en tilsvarende butikk som den han hadde i Bergen og tok amerikansk flysertifikat av 1.klasse. Sitt første fly kjøpte han i 1928.

Oskar Goa. Han traff selv Solberg ved noen anledninger.

Oskar Goa. Han traff selv Solberg ved noen anledninger.

Det ble mye prøving og feiling med flere fly før han i 1935 gjorde seg klar for å fly fra Amerika til Norge via bla.Grønland, Island og Shetland. Flyet var et ombygd Loening C2C Air Yacht amfibiefly md navnet «Leiv Eiriksson». I utgangspunktet ønsket han å fly alene, men New York Times, som skulle skrive om turen, tilbød ham radiotelegrafisten Paul Oscanyon. Turen startet 18.juli. Det var en turbulent tur på 57 flytimer tilsammen. Solberg uttalte senere at han «fløy med døden i følge».16.august landet han i Bergen med det som også var første direkte flypost fra USA.I Norge ble han mottatt som en helt. På vei til Oslo for å motta heder, ære og utmerkelser fløy han også innom Randaberg og slapp en blomsterbukett over Goa.

I den påfølgende tiden fikk han stor oppmerksomhet. Selv holdt han bla. foredrag om turen. Det kom også oppmerksomhet fra utlandet, bla. fra Hitler, som ville gi ham jernkorset, men Solberg avslo. Det var imidlertid en stor ære å motta St.Olavs orden i 1953. Solberg drev i etterkrigsårene flyselskap og flyskoler både i Norge og USA og var nesten helt frem til sin død selv en aktiv flyver.

Etter foredraget var det servering av risgrøt og saft med småkaker. Turid Tunge leste to historier fra Ajax,det ble åresalg med utdeling av gevinster som blomster og bøker, og kaffe ble satt på bordet.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s