Eldre utskiftningskart og reguleringsplan fra Grødem

Karleif Lerang har sendt over et interessant kart og en eldre alternativ reguleringsplan fra Grødem. Han har lagt ved beskrivende tekst for begge:

Utskiftningskartet fra 1927-1929 er et meget godt kart. Ved å zoome kan en få fram mange detaljer som: veier, gjerder, og nabogrenser , samt til og med nummer på disse. Fra både før og etter utskiftningen.Torvteigar og nausttomter er også inntegnet.
 
Til utskiftningskartet hører også et stort dokument (det er ikke med her) som meget grundig beskriver det meste, som : veier, grenselinjer, gjerder–arrondering, gjerdeplikt, og vedlikehold av dette. Samt rettigheter som : torvrettar, nausttomter. Overutskiftningsretten ble satt den 5. november  1929 i Gabriel Grødems hus på bruk  2 .
Her var alle brukere og oppsittere innkallt. Denne var endelig. Her var og en del klager / tvister / uenigheter om det framlagte forslag, og fra tidligere utskiftningretter som det måtte tas stilling til. Før overutskiftningsretten hadde det vert utskiftningretter i 1923, 1926, 1928. Hensikten med utskiftningen var å rydde opp i følgende : Teigblanding d.v.s. bøndene eigde ikke alltid jord sammenhengende, naboen hadde jordstykker innimellom på «din gard». Sameie : noen teigar ble eigde av fleire naboar i lag. Pluss at det også fantes bygselstykker. Derfor måtte det foretas helt ny grensegang. «Kartet måtte tegnes på nytt » og ble slik som vi kjenner det i dag.

Utskiftningsplan Grødem 1927-29 kart

Kart-reguleringsplan for Grødem fra 1957-58.
Trolig den første reguleringsplanen i Randaberg. Sør for Ryggveien grenser planen mot Rygg-garden i vest. Nord for Ryggveien følger plangrensen en linje paralell med Grødemveien ca. 150 meter vest for denne. Store tomter– meget arealkrevende. Det meste eneboliger, men også noen rekkehus. Planlagt midt i den beste dyrka jorda.
Planen skapte mye sinne og frustrasjon blant bøndene på Grødem. Det ble bl.a.stilt spørsmål om behovet for bygginga. Det gjorde ikkje saken bedre at det for det meste var yrkesbrør fra vest i bygda som var politikerar og dermed fremma saka. Utbygginga den gongen ble det heldigvis ikkje noe av.

Reguleringsplan Grødem 1957

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kart og reguleringsplan - Grødem. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s