Refart fra årsmøte 24.februar 2015

Godt over 50 historieinteresserte samlet seg i Grødem kirke kl.19.00. Dag Raustein ønsket velkommen og presenterte de to jentene fra kulturskolen som hadde hvert sitt innsalg med henholdsvis piano og piano/sang.

Årsmelding for 2014 ble gjennomgått av Per Arne Nyvoll. Han ble etterfulgt av Gunvor Børve Randaberg som tok seg av regnskapet. Raustein presenterte så planer for 2015. Utenom faste poster som kulturkvelder på Vardheim og en sommertur (ikke bestemt ennå) har en bla. dette på agendaen:Godt kvalifiserte seniorer og bønder har samlet seg om prosjektet som tar for seg å samle inn gamle ord, uttrykk og stedsnavn fra Randaberg. Ludvig Selvig er primus motor og tar gjerne imot innspill. En annen gruppe jobber med gravminner. I løpet av året kommer det også store roll-ups som skal presentere de ti viktigste kulturminnene i Randaberg. Tekst og foto er allerede klart. En gruppe fra historieielaget (Per Arne Nyvoll, Gunvor Randeberg og Halldis Jaatun) er også i gang med et jubileumshefte om Randaberg Historielag som var 25 år i fjor. Innspill tas imot. Oppdatering om flere arrangement kommer etterhvert.

Kontingent for 2015 økes fra 150 kr til 200 kr. 50 kr. for medlem nr.2 består. Økningen skyldes at en ønsker å holde balanse i regnskapet.

Halldis Jaatun fra valgnemnden presenterte nye valg: Dag Raustein går av som leder og blir etterfulgt av Kåre Lindboe. Forøvrig består styret slik det er. To nye representanter ble valgt inn i valgkomiteen: Dag Raustein og Reidun Sirevåg.

Dagens hovedforedrag: Sorenskriver Helge Bjørnestad –  «Glimt fra mine 45 år i tjeneste i politi og rettsvesen, endringer i rettsbehandling og straffesystemer.» Bjørnestad kjenner retts- og påtalemyndighetene på alle nivåer. Han begynte som aspirant i politiet , men gikk fra 1976 over til jus og videre til domstolene. Bjørnestad snakket om endringene som har vært i politiet. På 80-tallet fikk man en styrking av rettssikkerheten ved at de alvorligste sakene nå kunne behandles to ganger, i tingsretten og lagmannsretten. Det utbygde sanksjonssystemet er en annen endring. En har bla. konfliktråd og samfunnsstraff som alternativer til fengsel. Bjørnestad gjorde et poeng ut av at selv om fengsel er nødvendig blir en ikke nødvendigvis et bedre menneske av å sitte sammen med andre kriminelle i fengsel. Et annet tema som sorenskriveren er opptatt av er juryspørsmålet og meddomsretten. At en sak blir grundig belyst og begrunnet er viktig for at en avgjørelse tas på riktig grunnlag. Både den fornærmede og anklagede fortjener det. Innspill fra lekfolk og fagdommere, og ikke minst samspillet dem i mellom, står sentralt. Bjørnestad tok særlig for seg hvordan dette fungerer i tingretten og lagmannsretten og hva som skal til for å kunne forbedre dette systemet.Avslutningsvis la Bjørnestad til at en bør behandle de kriminelle med respekt. Selv har han fått et bra forhold til flere, han understreket at i noen tilfeller hadde han hatt bedre dialog med tiltalte enn forsvarer.

Kaffe og kringle ble servert mens Bjørnestad snakket. Etter at han tatt imot spørsmål fra salen, og fått takk og blomster for sitt foredrag, fikk den nye lederen i historielaget, Kåre Lindboe, mikrofonen. Dag Raustein takket for seg og mottok blomster og sa at det hadde «vore gildt», men at nye krefter nå kunne slippe til. Formannsklubben ble overrakt og Lindboe kom bl.a. med en oppfordring om at folk gjerne kunne komme med tema til historielaget. Møtet ble avsluttet rett før halv ti.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s