Referat fra medlemsmøte 22.september 2015

Velkommen med musikk

Kåre Lindboe ønsket ca.50 fremmøtte velkommen i Grødem kirke denne høstkvelden. Fem elever fra kulturskolen (Rebekka Elida Aase Bø, Caroline Viste, Henrik Rasmussen, Amund Jaatun og Torstein Tofte) åpnet møtet og fremførte to sanger, bl.a. Ed Sheerans «I see fire».

De fem elevene fra Kulturskolen

De fem elevene fra Kulturskolen

Kirkeruinene på Viste

Ann Meeks, steinkonservator ved Arkeologisk Museum, tok over og holdt et foredrag om kirkeruinene på Viste. Kirkeruinene ble i 1898 funnet som en jordhaug, men en gang var den et godt synlig landemerke med sin beliggenhet. Undersøkelser har avslørt at den en gang var hvitkalket. Meeks og arkeologisk murer George Murphy jobber nå med å restaurere kirkeruinen. Muren gjenoppbygges og det graves frem hellegulv i sør-østre hjørne. Det er også funnet kleberstein som er blitt brukt til hjørner, vinduer og dører. Hvordan kirken har sett ut er imidlertid usikkert. En regner med at klebersteinen gjennom årenes løp har blitt fjernet og brukt på gårdene omkring. Funn av disse steinene kan bidra til å kaste lys over hvordan kirken har sett ut, men det må gjøres avtaler med grunneiere hvis et slikt prosjekt skal settes i gang.

En rapport legges ut på nettet når restaureringsarbeidet er ferdig. Enn så lenge kan en lese dette:

http://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/176107/Ruinprosjektet_Viste_AmSOppdragsrapport_38_2012.pdf?sequence=1

http://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/id/322192/Ruinprosjektet_Viste_tiltaksplan_2015.pdf

http://www.aftenbladet.no/kultur/Vil-du-ha-en-kirkeruin-a-gifte-deg-i-3759970.html

Det er også mulig å høre om kirkeruinene via radioprogrammet «Naturens verden» fra 6.september. Her intervjues Ann Meeks, George Murphy, historielagets leder Kåre Lindboe og nestleder Njål Jensen:

https://radio.nrk.no/serie/naturens-verden/DVNA02002915/06-09-2015#t=1m41s

Steinkonservator ved Arkeologisk Museum Ann Meeks

Ann Meeks, steinkonservator ved Arkeologisk Museum i Stavanger.

Sveinung Lein og hans funn med metalldetektor

Kveldens hovedforedrag var ved Sveinung Lein. For to år siden kjøpte han metalldetektor (av merket Deus og en pinpointer). Første søk var rett utenfor huset på Bø, og etter bare et par timer fant han en godt bevart bronsealder-øks som var 2700 år gammel. Sønnen fant også en øks. Dette var en stor opplevelse som arkeologene fikk nyss i og som det ble oppslag av. Det er senere blitt gjort utgravninger, men spor etter bosetting er ikke oppdaget. Tidligere har en funnet støpeformer til øks ved Mekjarvik, men øksene passet ikke i formen.

Siden 2013 har det blitt mange flere funn, f.eks. en draktspenne i Ringerike-stil med mønstre og dragegode. Den er så fin at «den kan tatoveres på armen», ifølge Lein. På Tungenes er det gjort spesielt mange funn. Den kalkholdige jorden gjør at ting bevares godt. Et blysegl, som nok ble brukt til å forsegle last med, er fremdeles blågrått. Ellers har det dukket opp mange mynter fra andre land og verdenshjørner. En arabisk mynt fra 800-tallet var det bare en liten del av igjen, den ble nok klippet opp fordi den er av sølv. En annen mynt stammer fra den gang Henry I av England regjerte, det var samtidig med at Domkirken i Stavanger ble bygget. Lein har vært inne på tanken om at det planlagte Vitensenteret kan ha en monter med funn fra Tungenes.

Lein har også fått oppdrag med å finne gjenstander fra nyere tid. En kvinne på Sørbø i Rennesøy hadde mistet sin diamantring. Etter tre søk i området de trodde den var mistet, dukket den opp ved noen rosebusker. ringen hadde sannsynligvis falt av fingeren da hun tok av hanskene mens hun arbeidet i bedet.

Når en leter med metalldetektor må en ta hensyn og følge visse retningslinjer. Gjennom nettsiden http://www.kulturminnesok.no/ kan en finne ut hvor det er vernede plasser. Det hjelper også å ha en god dialog med arkeologene og museet. Gjenstander fra før 1537 skal leveres inn til museet, når det gjelder mynter forholder en seg til årstallet 1650. Ved søk bør en også avklare med grunneiere. Søk og graving foregår dessuten bare i de øverste 30 cm av jorden.

Lein registrerer og fotograferer alle funn. Han har planer om å få utgitt en bok om funnene på Randaberg, men enn så lenge legges mye ut på facebook-siden «Metalldetektor og historie». Via denne siden får han mange tilbakemeldinger og perspektiver på funnene. https://www.facebook.com/groups/165666686794517/

Etter foredragene var det servering av kringle. Lein hadde også tatt med noen av funnene som interesserte kunne se nærmere på. Kåre Lindboe ønsket alle vel hjem og ba folk ta med det nye jubileumsheftet til Randaberg Historielag. Historielaget var 25 år i fjor.

Sveinung Lein med metalldetektor

Sveinung Lein med metalldetektor

 

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s