Referat fra medlemsmøte 26.april 2016

 

Fra venstre: Kaare Lindboe, Alf Magne Johnsen, Birger Lindanger, Hans Edvard Bø og Olav Selvåg.

Fra venstre: Kaare Lindboe, Alf Magne Johnsen, Birger Lindanger, Hans Edvard Bø og Olav Selvåg.

Denne vårlige kvelden var bortimot 100 person samlet i sidesalen til Grødem kirke. Lindboe ønsket velkommen i det fullsatte rommet før de to elevene fra kulturskolen spilte hvert sitt stykke på henholdsvis gitar og piano. Deretter var det klart for dagens tema, «…og så kom Viste Hageby». Fire paneldeltakere var invitert: Arkitekt Alf Magne Johnsen, som tegnet og utformet Viste Hageby, Hans Edvard Bø, som var aktiv politiker dengang feltet var nytt, Olav Selvåg, som var teknisk sjef da utbyggingen startet i 1965, og Birger Lindanger som har skrevet Randabergs historie. Sistnevnte trakk opp de store historiske linjene om området, fra begynnelsen av 1800-tallet og frem til 1965 da Randaberg og Stavanger-regionen vokste raskt både med hensyn til innbyggere, infrastruktur og næringsutvikling. I Viste Hageby var det mange tilflyttere, «byfolk», i aldersgruppen 25-45 åt som bosatte seg.

De andre paneldeltakerne hadde flere betraktninger. Johnsen fortalte bl.a. om sitt første møte med med Varhei og områdene rundt. Han var 15 år og hadde jobb ved et gartneri på Stokka da han sammen med en gårdsdreng, Josef fra Tasta, syklet ut til Viste Hotell og Hammaren for å fiske. Josef spurte om han kunne tenke seg å bo her. Johnsen likte naturen og terrenget, det var noe sørlandsaktig over det. Et kritisk innlegg om dagens bussforbindelse gjennom Viste Hageby hadde hans også med.  Selvåg fortalte om opparbeidelsen av feltet og om hvordan tomtesøkningen foregikk. Hans Edvard Bø kom for alvor inn i politikken i 1976. Dengang ble flere veier ved Viste Hageby, rundt Leikvoll, Goa og Håland, bygget og utvidet.  Dessuten flyttet det mange oljearbeidere til kommunen. Skattebetalere i bl.a. Viste Hageby bidro til at kommunen raskt fikk på plass Goa skole og nytt kommunehus.

Noen innspill fra salen kom også. Tidligere politiker og ordfører Kristian Nybø formidlet noen av sine minner og betraktninger om utbyggingen og de politiske forholdene på 60-tallet. Ei dame kunne fortelle om politikere fra Oslo som kom på befaring for å se det flotte, nye byggefeltet. Husene var godt tilpasset terrenget og ble presentert i arkitektmagasiner. Hun kom også med kritikk, byggedispensasjoner som gis idag ivaretar ikke arkitekturen fra 60-tallet.

Etter at dagens hovedtema var avsluttet kom Lindboe med litt mer informasjon om planene for Randaberg Historielag i 2016. 24.mai vil det bli arrangert en kveldstur til Randabergfjellet. Det blir oppmøte ved forsamlingshuset, bilene kjører derfra. Leiv Inge Selvik er guide. 28.august blir det søndagstur med buss. Mål er ikke bestemt. 20.september er det medlemsmøte. Tanja Rosså Ødegaard skal fortelle om hvordan Finnestad fengsel drives. 6. desember blir det siste medlemsmøte for i år. Hjalmar Sunde skal fortelle om den farlige kysten vår under 2.Verdenskrig. Det må også nevnes at det blir en krigshistorisk vandring på Tungenes i regi av Jærmuseet 29.mai. Birger Lindanger leder an. Mer informasjon om alle møter og arrangementer kommer senere.

Møtet ble avsluttet klokken ni etter at alle (forhåpentligvis) hadde fått kaffe og kringle.

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s