Referat fra høstmøtet 20.september 2016

Godt over 40 personer møtte opp på forsamlingshuset denne tirsdagskvelden. Leder Lindboe ønsket velkommen og overlot scenen til tre elever fra kulturskolen som  spilte piano og tverrfløyte. Deretter var det klart for kveldens foredrag av Tanja Rosså Ødegaård hvor vi fikk en interessant og informativ gjennomgang av hvordan kriminalomsorgen fungerer.

Lindboe hadde hørt foredraget til Ødegård tidligere og inviterte henne til historielaget. Hun er pr. dags dato en av tre kvinnelige fengselsledere i Norge. Jobben har hun hatt siden 2008. Foto: Jarle Goa

Lindboe hadde hørt foredraget til Ødegård tidligere og inviterte henne til historielaget. Hun er pr. dags dato en av tre kvinnelige fengselsledere i Norge. Jobben har hun hatt siden 2008. Foto: Jarle Goa

Ødegårds mandat er å føre den straffedømte tilbake til samfunnet i en bedre stand enn hva han/hun var da en møtte kriminalomsorgen. Samtidig skal en trygge samfunnet og ta hensyn til den allmenne rettsoppfatning. Visjonen er å være fremtidsrettet, utadrettet og kunnskapsbasert.

Kriminalomsorgen dømmer ikke, det er domstolenes oppgave. I fengselet leter en etter ressurser i enkeltmenneske. Disse menneskene har ulik bakgrunn og nasjonalitet. Flere av dem har en ustrukturert fortid, veldig mange har ikke hatt jobb. På Finnestad har man de hardbarkede kriminelle, som drapsmenn, menneskehandlere og narkotikasmuglere. De innsatte er fordelt over 5 avdelinger: restriktiv avdeling, utlendinger, rusmisbrukere, kvinneavdeling og Auklend Overgangsbolig (lavere sikkerhet). Alder varierer, fra tenåringer til 70-åringer. Kvinner er en økende gruppe, i fengselet sitter kvinner som begår kriminalitet fra Bergen til Sandefjord. Ødegård har tatt til orde for et nytt kvinnefengsel. Det er også verdt å merke seg at 45 % av dem som møter de innsatte er kvinner. Kulturen sier at det er greit å være kvinne i fengselet. Ødegård har aldri møtt innsatte, inkludert utlendinger, som ikke har respektert henne.

En fengselscelle er 6,9 kvadratmeter med tilgang til bl.a. tv og lesestoff, men en har også et uteområde med drivhus og karpedam, for å nevne noe. Murene rundt er malt og tagget med forskjellige farger og motiver. Familie kan komme på besøk, det er vanlig at også barn er med. Men: barn kan ikke sitte i fengsel med mor og far eller en av dem. Eks.: Ved fødsel er fengselsbetjenter med, så er det tilbake til fengsel etterpå. Det diskuteres om det er rett og skille mor og barn. De innsatte har også muligheten til å treffe andre aktører. Røde Kors er største frivillige bidragsyter, andre er kirken og Frelsesarmeen.

For mer informasjon om kriminalomsorgen : http://www.kriminalomsorgen.no/stavanger-fengsel.5023354-242495.html

Etter foredraget ble det åpnet for spørsmål, og det kom flere innspill. Så var det servering av kaffe og kringle. Lindboe informerte om planer historielaget har fremover. Mer informasjon kommer, men det er i alle fall klart at julemøtet blir 6.desember. Da kommer Hjalmar Sunde med foredraget » Fra kald krig til i dag – Refleksjoner fra en tidligere kriger, fylkesmann og pensjonist».

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s