Referat fra julemøte 6.desember 2016

Hjalmar Sunde i samtale  med Njål Jensen

Hjalmar Sunde i samtale med Njål Jensen

I Lindboes gyldige fravær ønsket Njål Jensen velkommen til julemøte. Kveldens foredragsholder var Hjalmar Sunde, som har en svært lang og innholdsrik karriere bak seg. Selv definerer han seg som «kald kriger», dvs. at han har innehatt alle posisjoner en skulle ha hvis det ble krig. Den kalde krigen fikk Sunde bl.a. oppleve i Nord-Norge. Kommunikasjon over grensen til Sovjet var å hilse hverandre på hverandre hvis flagget gikk opp, ikke mer. For øvrig var russerne aktive langs kysten. Sundes virkelighet i mange år var store allierte øvelser, og det var en stor opplevelse å være sjef for disse øvelsene. Den militære karrieren ble avsluttet som medlem av Nato`s militærkomité. Gjennom denne stillingen ble han også vitne til Sovjetsamveldets sammenbrudd. Da fikk man et bedre inntrykk av menneskene en knapt hadde hatt kontakt med tidligere. Mot slutten av tiden i militærkomiteen fikk han også med seg hvordan det tidligere Jugoslavia gikk i oppløsning. Den bestialske krigen på 90-tallet gjorde inntrykk.

Stillingen som fylkesmann i Aust-Agder hadde han i 13 år. Her var det nye områder å sette seg inn i: landbruk, miljø, helsetilsyn, sosial-og familierelasjoner, beredskap og kommunale forhold. Et par saker med Lillesand var utfordrende, men sett i ettertid har det også gått bra. Det var fælt å pensjonere seg som 70-åring, men reder Johan Jørgen Ugland tok kontakt og fikk bistand en tid.

Pensjonisten Sunde er svært aktiv og følger med på utviklingen av militæret og veipolitikken, for å nevne noe. Dessuten er han aktiv i Stavanger Senior Høyre, Pensjonistuniversitetet i Stavanger og Seniortanken.  Han skriver avisartikler, foredragsholder og er forfatter. Han og flere andre har involvert seg i bøker om 2.verdenskrig.

Historielagsmøtet ble avsluttet med grøt, kaffe og kransekakebiter. Underveis var det åresalg med bøker, blomster og kransekaker som premie.

 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s