Karthon Håland

Karthon på Svalbard, juli 1976.

Utstilling på biblioteket
I fjor tok medlemmer i historielaget initiativet til å få til et prosjekt om
Karthon Håland. Det har gått 21 år siden han døde og man ønsket å trekke hans
liv og virke frem i lyset igjen. Denne våren ser en resultatet av prosjektet i
form av en utstilling på Randaberg bibliotek. Thor Geir Harestad har hatt
hovedansvar for arbeidet og har bla. i samarbeid med Hålands nærmeste familie
utarbeidet et hefte som skal deles ut på biblioteket. I alt er det blitt
trykket opp 150 eksemplarer av heftet. I tillegg blir det også stilt ut en plakat
med informasjon og bilder på.
Om Karthon Håland
Karthon Håland ble født 28.august 1924 og vokste opp på Håland i Randaberg med far, mor og 8 søsken. I perioden 1931-39 gikk han på folke -og framhaldsskolen, men en videre utdannelse stoppet opp med den tyske invasjonen. Gjennom krigsårene jobbet han som dreng og som ekspeditør i verktøy-og maskinforretningen Berto A/S. Innimellom tok han seg tid til å reise på telttur med et fotoapparat i sekken. Da krigen gikk mot slutten tok han realskole og gymnas på kveldstid. Etterpå begynte han på legestudiet, men det ble ikke fullført. I perioden 1946-47 hadde han sin militærtjeneste på Sola Flystasjon. Her skrev han dikt i militæravisen, og penger han hadde tjent gjennom jobben investerte han bla. i fotoutstyr. Etter avtjent verneplikt giftet han seg med Ågoth Nielsen fra Bergen og stiftet familie. Fra midten av 1950-årene og utover stod naturen og reiseopplevelsene sentralt i Karthons liv. I 1954 hyrte han seg bla. på et fiskefartøy som drev på de store banker ved Vest-Grønland. Det ble fire sesonger med vintersildfiske. Skrivesaker og fotoapparatet var med, og han begynte etter hvert  å sende inn artikler og bilder til ukeblader og aviser. Nils Johan Rud var blant dem som så talentet hans og tok imot stoff til ”Magasinet”.  Siste halvdel av 50-tallet gikk Håland også tre år i lære hos fotograf Mathon Høiland i Stavanger. Karthon satset på en frilanserkarriere, og som det het i et intervju fra 1972 ”… jeg oppdaget snart at jeg likte bedre å farte rundt i skog og mark og langs havkanten og ”tenke på mange ting” som Hamsun sier”.

Karthon deltok selv i reklame, her for sjokoladen firkløver tidlig på 60-tallet.

Julie Ege
Men den nyejobbtilværelsen innebar også bryllups -og reklamefotografering. Jentene stilte opp for å reklamere for diverse produkter, og Håland uttalte da også at ”så jeg en pen pike gikk jeg ikke blind forbi, men tok atskillige bilder av henne”. Martha og Torny Tunge fra Randaberg var blant modellene, men den som kom til å bli mest kjent var Julie Ege fra Hana i Sandnes. Ege hadde hatt noen oppdrag som fotomodell hos Ottesen og Oftedal reklamebyråer i Stavanger, men det var først våren 1962,da Håland sendte noen bilder av henne til Frøken Norge-konkurransen i ukebladet Det Nye, at karrieren hennes for alvor tok fart. Ege ble nr. to i kåringen og fikk da anledning til å reise til Miss Universe -arrangementet i Miami Beach, Florida. Senere ble det både modelloppdrag og filmroller rundt omkring i verden.

Artikkel av Karthon om Julie Ege fra avisen "Stavangeren", 4.april 1962. Noen dager i forveien, 28. mars, ble hun presentert som Frøken-Norge deltaker i bladet Det Nye. Karthon hadde samarbeidet med Ege en tid før de bestemte seg for å sende inn bilder til konkurransen.

Bokutgivelser og filmer
I 1966 kom Hålands første bok ”Skjærgårdsvår” ut på Tiden forlag. Dette var den første av seks bøker om natur-og dyreliv. Fra 1975-1985 kom det ni biografier om ulike personligheter Karthon interesserte seg for. Størst suksess fikk han med boken om Gunhild Kvinen fra Sirdal, utgitt i 1975. Den solgte mer enn 20 000 eksemplarer, og kommer ut i nytt opplag i 2011. Hålands originaltekst er på plass og blir blant annet komplettert med nye fargebilder av Magnus Espeland.Det ble også laget en film om Sirdalsheiene der Gunhild Kvinen medvirket. Sin første film laget Karthon imidlertid i 1969. På 1970-tallet ble de fulgt opp med to filmer fra Svalbard og bygdefilmer fra Randaberg.  Med filmen ”Det Jæren som er borte – om folkeliv og gamle jordbruksmetoder før i tiden” reiste han rundt og kåserte.  En annen side som er mindre kjent ved Karthon Håland er hans bidrag til musikken. Artistene Kurt Foss og Reidar Bøe, som var populære på 50-60-tallet, kom over dikt som Karthon hadde skrevet og satte musikk til dem. Dessuten ble flere tekster presentert i det populære radioprogrammet ”Søndagsposten, ledet av Alf Prøysen og Otto Nielsen.

"Skjærgårdsvår" var Karthons første bok. Siden fulgte de på rekke og rad."En holme under solen" ble utgitt høsten 1969. Den tok for seg naturen og dyrelivet på Rott, Kjør og Håstein. På denne tiden arbeidet også Karthon for Statens viltundersøkelser.

I regi av Aschehoug reiste Karthon sammen med andre forfattere rundt på lanseringsturne for å promotere bøkene. Fra venstre: Iens Høst, salgssjef i Aschehoug, forfatter Sissel Lange-Nielsen og Karthon Håland. Faksimilebilde,september 1969.

De siste årene
Selv om Håland stadig var på farten tok han seg også tid til å skrive lokalhistorie. De siste tre årene han levde kom det tre hefter om folk og liv i Randaberg. Høsten 1987 ble han hedret med Randaberg kommunes kulturpris. Helseproblemer, bla. en defekt hjerteklaff , reduserte hans aktivitetsnivå og levetid. 25. april 1990 døde Karthon Håland,65 år gammel.

Karthon Håland mottok kommune kulturpris i forbindelse med bygdedagene i 1987. Kulturstyreformann Kjell T. Larsen foretok overrekkelsen og sa bla. at det fra mange hold var uttrykt glede for at nettopp Karthon Håland fikk denne utmerkelsen.Foto utlånt av Thor Geir Harestad.

Skrevet av Øystein Jonassen, mars 2011
(Teksten baserer seg på hefte utarbeidet av Thor Geir Harestad og Per Arne Nyvoll og Randaberg Biblioteks store utklippsarkiv om Karthon Håland).
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

3 svar til Karthon Håland

  1. Pål Hermansen sier:

    Hei, mitt navn er Pål Hermansen, fotograf og forfatter. Jeg holder nå på med et standardverk om norsk naturfotohistorie. Der har vi med Karthon Håland. Jeg har basert meg på den teksten dere presenterer her., den er fin. Men vi skulle gjerne også hatt 2-3 representative naturbilder fra hans hånd. Er det noe dere kan bidra med? Helst bør vi ha materialet før 4/12.

    Beste hilsen Pål H

    • Hei

      Det er jeg som har skrevet teksten til innlegget om Karthon Håland. Du må gjerne bruke det, men oppgi hvor du har funnet det. Når det gjelder naturbilder fra Karthon Håland har jeg et par forslag, uten at jeg kan si sikkert om du finner det du leter etter. Jærmuseet har noe materiale etter Karthon Håland. Ellers vet jeg at han leverte til en del magasiner, bla. Vi Menn.

      Mvh.Øystein Jonassen

  2. Pål Hermansen sier:

    Hei, takk for svar. Joda, teksten skal krediteres. Da høres det ut som om Jærmuseet er neste stopp

    med hilsen

    Pål Hermansen

Legg igjen en kommentar